Kunnen mijn talenten veranderen?

Omdat talenten van nature duurzaam zijn, is het onwaarschijnlijk dat er tijdens uw leven grote veranderingen zullen optreden in uw talenten. Door echter uw focus en het verwerven van nieuwe vaardigheden en kennis te verleggen naar het op verschillende manieren profiteren van uw grootste talenten, kunt u nieuwe sterke punten ontwikkelen.

Persoonlijkheidsonderzoek onthult dat talenten vooral instabiel zijn tijdens de jeugdjaren, maar wanneer u volwassen bent zijn ze verrassend consistent. Als u overheersende talenten voor Empathie hebt als adolescent, is het zeer waarschijnlijk dat u ook op latere leeftijd dominante talenten voor Empathie hebt. Een tiener met Strategische talenten zal waarschijnlijk een volwassene met Strategische talenten worden.

Dit betekent echter niet dat u gedurende uw leven niet zult veranderen. U zult in bepaalde opzichten zeker wel veranderen. Uw normen en waarden, de morele kompas van uw leven, zullen op 20-jarige leeftijd anders zijn dan op 60-jarige leeftijd. Ook zal uw zelfbewustzijn groter worden naarmate u ouder wordt, waardoor u minder defensief zult zijn over uw mindere talenten en verfijnder te werk gaat bij het toepassen van uw grootste talenten. Desondanks zullen uw natuurlijke gevoelens, gedachten en gedragingen vrijwel zeker onveranderd blijven. Hoe ouder u wordt, hoe meer u de persoonlijkheid ontwikkelt die u van nature al hebt.